Ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maken tientallen miljarden vrij om bedrijven en werknemers in Nederland te beschermen tegen de coronacrisis. Zo komt er een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de coronamaatregelen en wordt het inkomen van zzp’ers aangevuld.

Hieronder de belangrijkste vragen over de plannen, dit is alvast het overzicht

Hoeveel miljard is er voor het tijdelijke pakket gereserveerd?

Minister Hoekstra sprak over “tientallen miljarden” en verwacht het komende kwartaal zeker 10 tot 20 miljard kwijt te zijn aan het noodpakket. “Maar dat hangt ook af van het aantal ondernemers dat gebruik gaat maken van de regelingen”, zei hij.

Er is in ieder geval geen maximumbedrag dat beschikbaar gesteld zal worden en zeker de komende drie maanden zit er genoeg geld in de pot. Pas als de coronacrisis tot in de tweede helft van het jaar aanhoudt, moeten volgens Hoekstra “de bakens worden verzet”, zonder daar verder details over te geven.

Mijn zaak is vanwege de coronamaatregelen dicht. Waar heb ik nu recht op?

In ieder geval op de verruiming van de regeling voor werktijdverkorting. Die krijgt een nieuwe naam (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) en wordt fors verruimd. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 70 procent van het salaris over. In de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Voorwaarden zijn wel dat er niemand ontslagen wordt, de lonen doorbetaald worden en dat er sprake is van een omzetverlies van zeker 20 procent sinds 1 maart.

Als je, net als 78.000 andere ondernemers en bedrijven, al een aanvraag had ingediend voor werktijdverkorting, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. Oude aanvragen worden overgeheveld naar de nieuwe regeling. De oude regeling is per direct stopgezet. Er is nog geen aparte website of loket waar het noodfonds kan worden aangevraagd. Minister Koolmees heeft uitkeringsinstantie UWV ingeschakeld om dat zo snel mogelijk op poten te zetten.

Daarnaast kun je straks ook terecht bij het zogenoemde noodloket. Daar kunnen ondernemers die momenteel het zwaarst worden getroffen door de coronamaatregelen, zoals bedrijven in de horeca, de culturele sector en de evenementen- en reisbranche, terecht voor een directe tegemoetkoming van 4000 euro. Het kabinet komt nog met een lijst met sectoren. Ook dit loket moet nog worden geopend.

Ik heb als zzp’er geen inkomsten meer. Waar kan ik terecht?

Bij de gemeente. Voor een speciale, tijdelijke regeling waarmee zzp’ers voor een periode van drie maanden een aanvulling krijgen voor levensonderhoud. Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet terugbetaald te worden. De vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven de zelfstandigen niet hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wel inkomen heeft. De procedure om voor deze inkomensondersteuning in aanmerking te komen wordt versneld.

De regeling geldt met terugwerkende kracht, vanaf 1 maart 2020. Minister Koolmees drukte zzp’ers op het hart niet meteen morgen naar de gemeente te rennen. “Want we hebben wel tijd nodig dit op te zetten, dus wacht nadere berichtgeving af”, legde hij uit.

Ik lijk geen aanspraak te kunnen doen op het noodpakket, maar wordt wel geraakt door de coronacrisis. Hoe zit dat?

Minister Wiebes benadrukte dat het noodpakket in eerste instantie focust op bedrijven die nu het hardst worden getroffen door de maatregelen, zoals de horeca. “Maar dit pakket staat nooit stil”, zei hij. Volgens hem kunnen regelingen worden uitgebreid en aangepast, zodat ze doen waarvoor ze zijn ingesteld: de impact van de coronacrisis op de economie zo beperkt mogelijk houden door zoveel mogelijk bedrijven en banen te redden.

Wiebes: “We blijven alert en doen wat nodig is. Daarom houden we alle sectoren voortdurend in de gaten.” Minister Hoekstra noemde de maatregelen “tijdelijk en buitengewoon fors, maar we kunnen ze nog verder uitbreiden”. Hoekstra: “De overheidsfinanciën zijn de afgelopen jaren op orde gebracht, ook om moeilijke tijden zoals nu goed door te kunnen komen”.

Moet ik nog wel gewoon mijn belasting betalen?

Nee, getroffen ondernemers, van klein tot groot, hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Verder kunnen ondernemers uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen. De invordering stopt dan direct. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De Belastingdienst heeft een speciale informatiepagina over het coronavirus in het leven geroepen op de website.

Verder wil het kabinet om de tafel met gemeenten om de heffing van toeristenbelasting tijdelijk te stoppen en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken.

(Bron: NOS)